Happy Retreat – Margaretha Lindbäck
Margaretha Lindbäck

Margaretha Lindbäck

Grundare av Happy Retreat. Född i Göteborg, uppvuxen i Jämtland och bodde där fram till 2013, med ett uppehåll för studier i Umeå.

Numera bor jag i Norrtälje, med två av de fyra barnen, sambo och hunden Lakrits.

Jag har gjort väldigt många olika saker i mitt yrkesliv. Genom utgångspunkten att allt är möjlighet har jag haft förmånen att kunna förverkliga många av mina idéer. Vid min sida har jag haft duktiga medarbetare och supportande familjemedlemmar. Nedan är milstolpar som jag känner mig extra glad över.

Landsbygdskvinnors och företagande kvinnors villkor 1991-2011

Jag har länge brunnit för kvinnors rättigheter. Som 25-åring fick jag mitt första projektledarjobb i Lilith – ett samarbetsprojekt för tjejer i fem norrländska kommuner.

I 20 års tid var jag involverad i och drev många projekt för att skapa möjligheter och förändring. Det roligaste och mest inspirerande var det fyraåriga regionala projektet ”Ett annat företagarprogram” där över 200 företagande kvinnor i Jämtlands län var involverade.

Inspirerad av det arbetet grundade jag webbplatsen sisbiz.se – change the world in business with women med stor release på Centralstationen i Stockholm år 2009. Samma år kom jag på fjortonde plats när tidningen Internet World utsåg de 25 hetaste webbentreprenörer.

En personlig höjdpunkt under dessa år var när jag blev utsedd till 2001 års Gåmå av hembygdsföreningen, Härja-Jämt, Norrlandsnation, Uppsala, med motiveringen ”För sitt enorma engagemang i kvinnors situation i glesbygden, för sin kämparglöd och för sitt mod för att stå upp för sina åsikter”.

Gårdsvärdshuset Höglunda Gård, Byn Skanderåsen
i Jämtland 2001-2008

En lantbruksrådgivare som nyss var hemkommen från en resa i Frankrike berättade lyriskt om de franska gårdsvärdshusen. Det lät så vackert och gott att jag bestämde mig för att ett sådant vill jag driva!

Två år senare gjorde jag och min dåvarande man slag i saken. Vi renoverade vår gård in- och utvändigt enligt jämtländsk tradition. Våren 2002 fick vi våra första gäster, EU-revisorer som kom från Bryssel och efter det eldprovet var det bara att fortsätta.

Vi anställde en kock och serverade lokalproducerad mat i genuin miljö, där gårdens åttio tackor med lamm betade i hagarna utanför matsalsfönstret. Så småningom byggde vi varsamt om vårt eget bostadshus på gården, för boende och möten och flyttade till ett hus i grannbyn.

Vi sålde Höglunda gård 2008 och den drivs i dag av ett annat par.

Jämställt.com 2011-2017

2011 blev jag verksamhetsledare för Tillväxtverkets program Resurscentra för kvinnor. Målet var att påverka den strukturella nivån för ett mer jämställt näringslivsarbete i Jämtlands län.

I arbetet bildade vi en hjärntrust, bestående av nationella experter på regional utveckling, genus och organisation och ledarskapets betydelse i förändringsarbete.
Tillsammans med Christina Franzén, vd för Näringslivets ledarskapsakademi och Eva Amundsdotter, lektor i genusvetenskap vid Karlstads universitet, utvecklades och genomfördes utbildningen Demokrati, makt och genus där jämtländska förtroendevalda kvinnor på ledande positioner från alla partier deltog. Vi ordnade också en jämtländsk delegation till Nordiskt forum i Malmö 2014.

I slutet av maj samma år drog en lokaltidning igång ett drev mot mig och den organisation jag företrädde, vilket var en tung och tråkig erfarenhet. Eftersom det inte fanns något som styrkte drevet, rann det hela ut i sanden. Desto roligare var det när både region Jämtland-Härjedalen och länsstyrelsen ett år senare stod bakom releasen för vår bok ”Göra Jämställdhet – 30 års erfarenheter från Jämtland”!

Inom ramen för jämställt.com jobbade jag också som jämställdhetskonsult för hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms län i fyra år. Den insats jag är mest stolt över i det arbetet är att jag 2017 tog initiativ till ett projekt där AMEL-mottagningen, då Sveriges enda mottagning för könsstympade kvinnor utvecklade sin verksamhet för omskurna kvinnor. I dag är mottagningen både prisbelönad och bedriver utbildningar som ger avtryck i hela landet.

Med Marline Broker till FN:s kvinnokonferens, New York 2015-2017

Kvinnors villkor och möjligheter har alltid funnits med mig. En stor dröm har därför varit att få åka på FN:s kvinnokonferens i New York. Men hur skulle drömmen bli verklighet?

När jag satt hemma i soffan och funderade över ett nytt företagsnamn, dök plötsligt namnet Marline Broker upp. Jag gillade namnet, men tyckte mer att det lät som ett personnamn. Efter hand blev Marline Broker som en förebild som dök upp i mitt huvud titt som tätt och jag började ofta tänka: Vad hade Marline Broker gjort i den här situationen? Jag började se henne som en superhjälte, handlingskraftig och modig.

Det är fler än jag som behöver Marline Broker, tänkte jag och bjöd in en grupp mycket kloka feministiska kvinnor på en middag. Tillsammans kom vi fram till att Marline Broker är ett kaossystem, bestående av modiga, handlingskraftiga kvinnor världen över och hon att hon också personifierar FN:s hållbarhetsmål: Agenda 2030 och mål 5 – Jämställdhet.

Jag tänkte att hon behöver komma ut i världen och i jakten på event att åka på dök FN:s kvinnokonferens upp i googles sökmotor. Då bestämde jag mig för att det är dit jag och Marline Broker måste jag åka. Jag funderade och ringde runt.

Det visade sig inte vara helt enkelt. Men så tipsad någon om att fråga Sveriges kvinnolobby. En aning nervös, ringde jag dem och det visade sig att de hade en plats kvar och till min stora glädje fick jag ta den. På så sätt blev jag en del av den svenska kvinnorörelsens delegation till FN:s kvinnokonventions konferens Commission on the Status of Women 60 i New York.

Det var mäktigt att visa sitt passerkort och gå in i FN:s högkvarter och vara en av deltagarna i konferensen för världens kvinnorörelse och internationellt ledande politiker. Det var stort att få delta på den svenska jämställdhetsministerns mingel i Dag Hammarskiölds skyskrapa och träffa Sveriges FN:s ambassadör. Men störst av allt var ändå att på plats i generalförsamlingen, höra FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki Moons inleda sitt tal med ”Ni inspirerar mig med er energi. Ni är här för att förändra världen. Jag tackar er för ert oerhörda arbete och jag kommer alltid stå vid er sida i er kamp för kvinnor och flickors rättigheter”

Marline Brokers största uppgift den gången var att ge mig modet att ta mig till FN-konferensen. Hon finns alltid med mig och ger mig styrka. En vacker dag kanske hon når ut till fler.

Idag är jag fullt engagerad i att förverkliga mina drömmar om att driva hälsoevent och
inspirera människor till ett friskare och lyckligare liv. Jag tänker att lyckliga människor vill gott och att Happy Retreats event kommer bidra till gladare människor, samt en roligare och snällare värld.

Hoppas vi ses.
Margaretha

Scroll to Top